torstai 13. syyskuuta 2012

School in American way


Moikka taas piiiiitkästä aikaa!

Tämä neiti on ollut niin kiireinen koululainen nämä ensimmäiset 2 viikkoa koulun alettua että tuskin oon kotona kerinnyt piipahtaa! Lentopallo ja koulu + läksyt...Siitä on Susan päivät tehty:D
NONIIN mutta kaikki te varmaan pohdiskelette erilaisia kysymyksiä päässänne ETTÄ
Millasta koulua käyn?
Oonko saanut uusia kavereita?
Tietääkö ihmiset täälä mitään Suomesta?
Onko koulu täälä helpompaa?
Millanen kouluruoka täälä on?
Onko se lokero oikeasti niin vaikea avata?
Miten täälä koulupäivä jaksottuu?
jii än ee.
Yritän parhaani mukaan saada tästä mahdollisimman selkeän selostuksen mutta varotuksen sananen, en oo sentään mikään kirjan kirjoittaja joten koittakaa kestää:)
Ja jos teillä herää kysymyksiä tähän aiheeseen liittyen niin kysykää ihmeessä!

KOULUN AIKATAULUTUS
Mun koulussa on siis joku 500 oppilasta, joka on ihan tarpeeksi mulle, nimittäin ensimmäisinä päivinä ahdisti se nuorten ihmisten paljous, töniminen ja kiirehtiminen:D
Koulu alkaa kellon pirinällä kello 8.00 ja tämä sama kamala ääni kaikuu käytävillä seuraavan kerran 8.10, mikä kertoo sen että koska ensimmäinen tunti alkaa. 
Kello siis määrittää aina koska tunti alkaa ja koska se loppuu, että jos et kellonpirinän aikaan ole takapuoli pulpetissa niin tulee opettajalta sanomista! (tosin ei mulle koska vielä voin mennä sillä valttikortilla että ”oon vaihto oppilas, en tiedä mihin mennä”...:D )

8.10-9.02
9.06-9.58
10.02-10.53
10.57-11.48
RUOKA 11.48-12.18
12.22-13.13
13.17-14.08
14.12-15.03

VÄLITUNTI
Tuntien välissä on 4 minuuttia MIETTIKÄÄ NELJÄ PIENTÄ MINUUTTIA aikaa hiihtää omalle lokerolle, heittää kirjat sisään ja ottaa seuraavan tunnin kamat mukaan ja suunnata sen tunnin luokkaan.
Nyt ymmärrätte minkä takia hermoilin sen saakelin lukkosysteemin kanssa, koska eipä tuossa kauheasti oo aikaa sitä pyöritellä... kaaos käytävillä on...kaoottinen, kun kaikki oppilaat ryntäilee erisuuntiin:D

Näitä tajuttoman kokosia palkintokaappeja on ympäri koulua..
Niin amerikkalaisten juttu!
Kaikki kaappien yläpuoliset osat on maalattu piristämään koulun käytäviä
ja ne todellakin tuo ilmettä tähän rakennukseen, I like:)
pääovet tuossa vasemmalla...Koko koulurakennuksesta laitan joskus myöhemmin kuvan:D

SIINÄ SE PIRULAINEN ON

Mun oma<3 Tunnen itteni niin osaksi jotain Amerikkalaista
teinileffaa aina kun paukautan mun lokeron kiinni:D
Kirjat täälä on tajuttoman painavia ja paksuja...Kyllä haba kasvaa kun näitä päivittäin kuskailee pitkin käytäviä!


Yksi näistä miljoonista erikoisista säännöistä on se,ettei reppua/laukkua saa kantaa mukana tunnilta tunnille. Laukku pitää jättää siis lokeroon ja kantaa seuraavalle tunnille tarvittavat kirjat luokkaan... Ja mä kannan sit vähän enemmän kun sen yhden kirjan joka on ainakin 346457652352 kiloa painava tiiliskivi.. Nimittäin laskin, sanakirja, penaali ja kansio kulkee myös messissä. 
Ensimmäisen viikon ajan kuljetin mun laukkua mukana jokapaikkaan koska MITEN IHMEESSÄ mä nyt osaisin jättää sen johonkin kun on tottunut raahaamaan sitä ympäri koulua. Nyt tän viikon oon kuitenkin jo pystynyt joustamaan ja jättämään sen laukun lokeroon.


Tunnit on täälä aika helppoja mulle, ainut asia minkä kanssa koen välillä vaikeutta on kieli, koska välillä tulee sanoja vastaan jotka kuulostaa tyyliin joltain Thaimaalaiselta kalalajilta tjsp. vaikka kysymys olis vaan ihan tavallisesta ilmauksesta.. Täälä kun opettaja pitää ”piston”, niin muistiinpanot saa olla esillä, sekä kotitehtävät. Eihän se mikää pisto oo sillon, ainakaan mulle....Ja pistojen alueet on tosi suppeita ( varsinkin kun on tottunut Paavolan antamiin pistokoe alueisiin ). 
Tässä vähän kuvauksii meidän tunneista.

Englannin tunti:
Nämä nuorukaiset opettelevat mikä on substantiivi ja pronomini ja miten niitä käytetään/ etsitään lauseista. Hassua tässä on se että itse opettelin kyseiset asiat ala-asteella:)
Lisäksi on sitten sanojen oikeinkirjoitusta, eli opettaja sanoo jonkun sanan ja se pitää kirjoittaa oikein.....Tässä hassua on se että minä teen näissä testeissä paremmin kun moni paikallinen.


Englannin opettajan luokka, luokat on tollei numeroitu joka helpottaa mua huomattavasti,
en ollu ekalla viikolla ihan hukassa:D

En hermoa, vaan keskustelen rauhallisesti tunnin alussa.. Oli huono idea ottaa kamera tunnille mukaan, nimittäin puolet mun muistikortista täyttyi mun vieruskaverin taiteellisista kuvista...Kuten tämä.


Kuvis: Tunneilla opettaja selittää puoli tuntia askel askeleelta miten taitella 12 paperia pinoon ja sitoa ne yhteen. Tuntuu kuin olisin eskarissa taas. Mutta nää kuviksen tunnit, joita mulla on kaksi päivässä, on tosi kivoja ja rentouttavia, kun ei tarvi pinnistellä englantia lukiessa. Saa vaan kommunikoida suullisesti englanniksi. Nyt tehään savisii ruukkuja ja rannekoruja sen semmosta:)

Matikka: Matikka on täälä samanlaista kuin Suomessa, ehkä vähän helpompaa kuin pitkä matikka mutta ratkotaan tääläkin yhtälöitä sun muuta semmosita.

Maailman historia: Historian ekoilla tunneilla heiteltiin rantapalloa ympäri luokkaa jossa kuvana oli maapallo ja kaikki mantereet. Opettaja heitti pallon jollekkin ja kysyi että mitä löydät maapallolta. Maapallolla on meriä, mannerlaattoja, kaupunkeja, merivirtoja, mantereita....

Kemia: Helppoa asiaa, puhutaan kasvihuoneilmiöistä, miten tehdään tieteellinen tutkimus jne. Ollaan keritty jo yksi koekkin toteuttaa, tosin ei ollut mikään räjäyttämis homma, mut innolla odotan seuraavaa visiittiämme laboratorioon:)


Matikan ja kemian ryhmä: Tällä tunnilla saadaan tehdä kaikki meidän kotitehtävät mitä vaan keritään, ja tää tunti on kuin tehty mulle. Saan suurimman osan tehtyä sielä, eikä sitten iltamyöhällä tarvi jokasesta aineesta vääntää kotitehtäviä.
Kuvis luokan katto on täynnä tommosia maalauksia, ne on yli siistejä
ja pää takakenossa tuijottelen niitä aina tunnin alussa
Tältä näyttää suurinosa luokista, pulpetit on ihan eri luokkaa ku kotona..
Siis herranjestas KATTOKAA NYT SITÄ! Aina joka ikinen tunti yritän epätoivoisesti vetää pulpettia itteeni päin enkä oo ilmeisesti vielä tajunnut että pulpetti on kiinni tuolissa metalikehikoilla vahvistettuna..

RUOKKIS
Ruokalassa on aina hirveästi porukkaa vaikka meillä onkin kaksi ruokailua. 
Juomia on suklaa- ja mansikkamaidosta veteen, jääteehen, gatoradeen tai mehuun.
Ruokalista vaihtelee niin että joka päivälle löytyy tiskiltä aina jotain uutta. Tänään oli Juustohamppareita, kanahamppareita, pizzaa, ranskalaisia, MAISSIA, paniinia ja kananugetteja.
Onneksi mun päivän pelastaa aina salaattivaunu, jossa on mun mielestä tosi hyvin rehuja kunnon salaattiin:)
Ruuan noutamisen jälkeen lyödään oma 5 numeroinen koodi tietokoneelle joka rekisteröi sen että ollaan saatu ruoka.

Ruokalasta ei saa poistua silloin kun huvittaa, vaan jos johonkin haluaa mennä niin pitää allekirjoittaa paperi opettajien pöydässä, jossa kerrot mihin menet, mihin aikaan lähdit ja milloin tulit takaisin. Täälä oppilaita pidetään tosiaan silmällä kirjaimellisesti kokoajan.

En oo vielä kumpaakaan maistanut, ehkä vielä joku päivä...


Ranskalaisii ja juustokastiketta Nachojen päälle..

Pizzaa on tarjolla joka päivä
"Grab a vegetable" ja vaunussa on kananugetteja...Mulla on vähän eri käsitys kyllä vihanneksista mutta aina oppii jotain uutta..

Näin kauniisti sitten pinotaan kaikki jämät kasaan ja sit joku onnellinen saa taiteilla ne täpötäyteen roskikseen

Siinä palanen meidän ruokalasta.
Ja näköjään jätkä taka alalla ensimmäisessä pöydässä oikealta katsottuna on ainut joka spottas mut ja mun kameran:)


Oon saanut täälä tosipaljon näitä ”hyvänpäivän tuttuja”, ja luultavasti kaikki tietää mun nimen mutta asia ei todellakaan ole toisinpäin..:D Mahdotonta muistaa niin monen ihmisen nimi.. Näitä oikeita kavereita on kovan työn tuloksena tullut kyllä kiitettävästi, ja täälä porukka on tosi kiinnostunut tyypistä joka tulee ihan eri maasta, että päivän aikana saan kyllä monia uteliaita katseita, uusia tuttavuuksia ja ruokkis seuraa:)
Koulun jälkeen ravaan liikuntasaliin kun reenit alkaa 3.30 every single day. Rankka reeni on ohi 6.00, jolloin pääsen vihdoin pitkän päivän jälkeen kotiin...Läksyjen pariin<3 

Semmosta siis kuuluu tämän neitokaisen arkeen. Jos joku uskaltaa edes ajatella että mulla on täälä tosi helppoa ja päivät on leppoisia NIIN SAA KYLLÄ ÄKKIÄ MUUTTAA MIELIPITEENSÄ, koska elämä täälä uudessa ympäristössä, uudessa koulussa ja vieraalla kielellä kommunikointi vie huomattavasti paljon enemmän energiaa päivittäin kuin se että istun Suomessa äidinkielen tunneilla.

Räpsin koulusta lisää kuvia myöhemmin kun siihen on enemmän aikaa.
24 päivä meillä alkaa Homecoming viikko JEEE!! siitä en selosta enempää muutakuin vasta kun pidän siitä prinsessa postauksen:) Pidän teitä jännityksessä viimetippaan asti:) Ainut asia minkä mainitsen on se, että viikonloppuna lähden metsästelemään Detroitista itelleni Homecoming mekkoa! Mun host äitille uus tilanne tää mekkoshoppailu, mutta uskon että tätä se on joskus toivonutkin:) Ensimmäinen prinsessapäivä siis lähestyy, Can’t wait!
Lentopallosta väsään kans oman postauksen, en ahda kaikkea informaatiota tähän yhteen, joten hang in there!!

Mukavaa perjantaita kaikille, nauttikaa viikonlopusta, mulla se menee jalkapallopelissä, sit kaverilla yökyläillessä, lentopalloa pelaillessa ja shoppaillessa mekkoa:)

See ya!
-Susa

13 kommenttia:

 1. onko sulla sitten pari jo sinne tanssiaisiin? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää homecoming on semmonen juttu johon ei hommata paria, muutakun vaan homecoming king ja queen ehdokkailla on parit:) Paitsi että kun me kaikki vaihtarit päästään kävelemään sinne jalkapallokentälle hienoissa prinsessamekoissa niin voi olla että meillä on siinä sit parit tai jotain:) Pystyn paremmin selventämään asiaa sit kun homecoming on ohi:)

   Poista
 2. ihanan pitkä ja selkee postaus (: tykkään sun kirjotus tavasta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh kiitos kovasti, yritin paraani mukaan saada tämän sotkun edes jotenkin järkevään muotoon:D

   Poista
 3. MORO MORO otappa seuraavaan postaukseen yhteiskuva Pavel Datsyukin kanssa ku sinne Detroitiin meet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei Mikki teen parhaani että tän vuoden aikana saisin semmosen kuvan:D

   Poista
 4. onks sulla ollu siellä koulussa jo kokeita? jos on nii millasii ne on :D ja onks siel seurustelu kiellettyy? siis sen rotaryn kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo kokeita ollu vielä.. Kaikkia pieniä pistoja on ollu, mutta niissä saa käyttää kaikkia muistiinpanoja ym monisteita joten eipä oo kamalasti niissä haastetta. Ja englannista meillä on aina 10 sanaa opeteltavana ja sit niistä on sanakoe....:D Eli siis sama asia et me opeteleltais kirjottamaan oiken sanat: Kukka, kissa, linja-auto, pyörä, lintu jne.. Nii ja parasta tässä on se että oppilaat ei edes saa 10/10 näistä testeistä vaikka sanat on niitten omalla äidinkielellä...

   Poista
  2. Nii ja joo toi seurustelu on säännöissä kiellettyä, mutta niinku elokuviin voi mennä pojan kanssa ihan vapaasti ja muuten hengalilla niiden kanssa, en ees tiedä kuka ja kuinka se seurustelu määritellään täälä kun ite en siihen ryhdy täälä :D

   Poista
 5. Oot tosi nätti ! ja toivottavasti on super kiva vaihtari vuos !! Mäki oon miettiny vaihtoon lähtemist parin vuoden pääst, ni ois kiva tietää miten noi rotarit toimii, et paljo sun vuos makso ? ja pitääks ottaa sit vaihtari omaan kotiin ku palaat ? Toivottavasti voit vastaa näihin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rotari on toiminu niinku unelma, tykkään tästä järjestöstä koska se on niin luotettava, turvallinen ja host perheille ei makseta siitä että ne ottaa vaihtarin, vaan ne tekee sitä ihan vapaaehtoisesti, joten perheet on tosi hyviä. Rotarien kautta omalle kontolle jää maksettavaksi mahdolliset viisumit, rokotukset, lentoliput ja vakuutukset mutta muuten rotari maksaa kaiken muun. Ja lisäksi jos tänne USAan tuut niin Rotarit antaa sulle 60-70 dollaria kuussa käyttörahaksi:) Eli se hinta riippuu aika paljon siitä että kuinka kalliit lennot tulee olemaan ja miten kalliin vakuutuksen sun matka vaatii:)
   Yleensä vaihtari tulee samaan aikaan mun omaan perheeseen, kun mä lähden tänne mutta kai sekin on neuvoteltavissa että jos löytää perheen joka ottaa sen teidän perheen puolesta niin sit ei kai oo pakko. Ja tosiaan Rotareiden kautta perhettä vaihdetaan 2-4 kertaa vuoden aikana (yleensä 3) :)

   Poista
 6. Miksei saa viedä laukkuu luokkaan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entiiä se lukee kuulemma Michiganin laissakin. Kai sillätavalla yritetään ehkäistä sitä riskiä ettei oppilaaat kuljeta aseita ym luokkiin...Niin ainakin olettaisin että sillä yritetään luoda turvallisempi ympäristö

   Poista